A tél végi vitaminhiány elősegíti a fogágybetegség kialakulását

A tél végi vitaminhiány elősegíti a fogágybetegség kialakulását

Ahogy a tavaszi fáradtság megjelenik tél végén, úgy a parodontózis kialakulásának esélye is megnő, ha engedjük kiürülni vitaminraktárainkat.

Erre az 5 vitaminra ilyenkor fokozott szükségünk van!

Vitaminok nélkül nem őrizhetjük meg egészségünket. Vannak, amelyekhez télen is hozzájuthatunk az élelmiszerekből, de olyan is akad, amelyet csak táplálékkiegészítővel tudunk bevinni kellő mennyiségben.

Akárhogy is, a legfontosabb vitaminokat mindenképpen pótolni kell, mert hiányuk gyengíti az immunrendszert, és hajlamosabbá tesz a fogágybetegség kialakulására az is, ha a fogápolási rutinunk nem tökéletes.

Fogunkra mehet a napfény hiánya

A D-vitamin hiánya a téli időszakban az európai lakosság körülbelül 70%-át érinti.

Ez a vitamin ugyan több élelmiszerben megtalálható, de ahhoz, hogy kellő mennyiségben vihessük be, a legjobb mód a táplálékkiegészítők használata.

Ennek oka az, hogy a napfény segíti e vitamin termelődését a szervezetünkben, télvíz idején viszont általában ebből van a legkevesebb.

A D-vitamin hiánya több problémát okoz, többek között az immunrendszerünk gyengüléséért is felelős. Azt azonban kevesebben tudják, hogy hiányában a foszfor és a kalcium sem szívódik fel megfelelően, ez pedig a csontokat és a fogakat gyengíti.

Fertőzések ellen harcol az A-vitamin

Az A-vitamin igen sokoldalú módon támogatja egészségünket, hiszen nemcsak az immunrendszert támogatja, de a fogakra és az ínyre is nagy hatást gyakorol.

Ha fogváltás idején alakul ki A-vitamin hiány, az a zománc károsodását okozza.

Később az ínygyulladás megelőzésében és gyógyításában tölt be fontos szerepet. Javítja a nyálkahártya ellenálló képességét és felgyorsítja a sebgyógyulást, emellett segít leküzdeni a fertőzéseket is.

C-vitamin az örök barát

A C-vitamin igazi jolly joker, hiszen szinte mindenre hatással van, ráadásul gyorsan kialakulhat a hiánya, mivel vízben oldódik.

Ha nem fogyasztunk belőle eleget, hiánybetegségek jelennek meg, ezek egyike lehet a fogínyvérzés, ami a fogágybetegségek egyik jele. Ráadásul C-vitamin hiány esetén a sejtregeneráció és a sebgyógyulási folyamatok is lassabbá válnak, így a parodontózist okozó kórokozók nyitott kapukat döngetnek.

Vérre menő K-vitamin

A véralvadásban játszik jelentős szerepet a K-vitamin, de hiánya esetében nemcsak a fogínyvérzés rosszabbodhat, de a fogak is meggyengülhetnek.

Szájüregi gyulladást okozhat a B-vitamin hiánya

A B-vitamin egy külön csoport gyűjtőneve, hiszen több fajtája van, de mindegyik hiánya komoly problémát okozhat.

Az alacsony szintű B6-vitamin szájüregi és ínygyulladást okozhat, csakúgy, mint a B12-vitamin hiánya. Emellett a fertőzésekre való hajlam is megnő, hiszen a gyulladás ennek melegágya.

Ha ezeket a vitaminokat megfelelő mértékben pótoljuk, máris sokat tettünk a fogágybetegségek kialakulása ellen.

Arra viszont mindenképpen figyelni kell, hogy elégtelen szájhigiénia esetén – ha nem tisztítjuk meg fogainkat rendszeresen és alaposan a lepedéktől -, a megfelelő vitaminszintek sem tudják megakadályozni a parodontózis megjelenését.

Keresés

+