Vagy a cigaretta, vagy a fogai - a kettő együtt nem megy! Döntsön most!

Vagy a cigaretta, vagy a fogai – a kettő együtt nem megy! Döntsön most!

Sok dohányos azt gondolja, hogy a cigarettázás káros hatásait a rendszeres fogmosás ellensúlyozza.

Ez azonban távolról sem igaz! Sőt, a dohányzás hatványozottan növeli a fogágybetegség kialakulásának esélyét!

Évtizedek óta közismert tény, hogy a dohányzás nemcsak rossz szájszagot eredményez, de károsítja az immunrendszert és elszínezi a fogakat is.

Ezen kívül megváltoztatja a nyál összetételét, így hajlamosabbá tesz a fogkő kialakulására. Az azonban, hogy a fogágyat is pusztítja, csupán az elmúlt, körülbelül húsz évben vált nyilvánvalóvá a kutatók számára.

Több módon felelős a fogágybetegség kialakulásáért a dohányzás

A szájban folyamatosan megjelenő lepedék az ételek és italok maradékaiból, valamint baktériumokból áll.

A nem megfelelő fogmosási technika és elégtelen szájhigiénia esetén ez a lepedék hamar megkövesedik és fogkő alakul ki.

A dohányosok szájában kialakuló lepedék azonban nemcsak a megszokott dolgokat, de kátrányt, nikotint és egyéb más, a cigarettából származó anyagokat is tartalmaz.

Ezek hatására megnő a fogkő kialakulására való hajlam. A dohányzás ráadásul elváltozásokat okoz a szájüreg nyálkahártyájában is, ez természetesen a fogínyt is érinti. A nikotin károsítja az ereket és gyengíti az immunrendszert, ez pedig gyulladást okoz.

Mindemellett a szakértők éveken át tartó kutatásokkal bebizonyították, hogy csökkenti az íny tapadását is. Ezáltal pedig nyílt utat biztosít a baktériumok számára a fogágy mélyére és elősegíti a parodontózis kialakulását.

Ha ki is tisztítja a parodontológus a gyulladt és fertőzött területet, az említett tapadási probléma miatt a megkövesedett lepedék – és ezáltal a baktériumok – szinte azonnal ismét a fogágy mélyére kerülnek. Mivel az íny elveszti feszességét, nem állítja meg a kezdeti fázisban az elváltozást.

A fogak tartós pótlása sem mindig lehetséges, ha dohányzik valaki

A fogágybetegség miatt elveszített fogak pótlását gyakran implantátumok beültetésével oldják meg.

A dohányzás azonban olyan súlyos mértékben károsíthatja a fogínyt és pusztítja a csontot, hogy a beültetés nem jelent megoldást.

Sőt, az egyéb típusú fogpótlások sem olyan tartósak, mint amilyen élettartamúra készítőik tervezték őket, hiszen gyakran az ezeket tartó saját fogak is meglazulnak a dohányzás miatt.

A dohányzás a legnagyobb igyekezet mellett is árt a fogínynek

Azon kívül, hogy felettébb kellemetlen szájszagot okoz, a cigarettázás a rendszeres és helyes technikával végzett fogmosás és fogápolás – fogselyem és szájvíz használata – mellett is károsítja a fogínyt, illetve okoz parodontózist.

Ezen még az sem változtat, ha félévente fogorvos is látja a pácienst és eltávolítja a fogkövet a fogsoráról. Ennek oka a szájüreg flórájának megváltozása és ennek folyamatos fenntartása a cigarettázás által.

Statisztikai tény, hogy azok, akik éveken át, naponta tíz vagy annál több szál cigarettát szívnak el, hamarabb és több fogukat veszítik el, mint azok, akik nem dohányoznak.

Keresés

+