A fogszabályozás (orthodontia) a fogászatnak a legrégebben elkülönült szakterülete, esztétikai fogászat egyik társterülete, amely alatt a fogak helyzeti és alaki rendellenességeinek diagnosztizálását, gyógyítását, illetve megelőzését értjük.  A legtöbben esztétikai okokból döntenek a fogszabályozás mellett, azonban kétségtelen, hogy az eljárás nagyban hozzájárul fogaink egészségének megőrzéséhez is.

Miért lehet szükség fogszabályozó kezelésre?

Több tényező is felmerülhet. Az arc és a fogak harmóniájának javítása, a fogak és az íny egészségesebbé tétele, vagy a rágófunkció javítása teheti szükségessé. A szabálytalan fogazat kialakulásának több oka is lehet, azonban a legtöbb esetben egyes rossz szokások (ujjszopás, cumizás, fogak nyelvvel való lökdösése) alakítják azt ki. Okozhatják anatómiai elváltozások, illetve befolyásolhatják genetikai tényezők is.

Ha a páciens fogai szabálytalanul állnak

Leggyakrabban fogszabályozóra akkor van szükség, ha a páciens fogai szabálytalanul állnak, vagy szeretné elkerülni a jövőbeni egészségügyi problémákat. A fogszabályozás elsősorban a fogazat rendellenességeinek gyógyítását szolgálja. A kezelés folyamata során a fogtorlódások, réses fogazat, a fogak előre vagy hátradőlése, helyzeti és alaki rendellenességei, nyitott és mélyharapások, rendellenes harapási viszonyok helyreállítása a cél. A fogak szabályozása a modern eljárásoknak köszönhetően kíméletesebb és kényelmesebb is.

Bármilyen életkorban belevághat

A fogszabályozással kortól függetlenül 18-24 hónap alatt a saját fogak megőrzése, illetve a kezelés végleges megoldást nyújt a szabálytalanul álló fogak problémájára azáltal, hogy a helytelen pozícióban álló fogak megfelelő helyzetbe kerülnek. A torlódott fogak könnyebben romlanak, szuvasodnak, mert nehezebb őket tisztítani. A rendellenes helyzetű fogakra rágáskor kóros (nem a fog tengelyével párhuzamos) irányú erők hathatnak, így a szabálytalanul elhelyezkedő fogak hajlamosabbak lehetnek a fogágybetegségek kialakulására.

Mikor a legideálisabb a fogszabályozás megkezdése?

A fogszabályozást ideális a növésben levő gyermeknél kezdeni, amikor az állcsontok növekedése még folyamatban van. 2 éves kortól abban az esetben szükséges megkezdeni a kezelést, ha nyitott harapási helyzet áll fenn. 6 és 12 éves kor között, vagyis amikor a tej- és maradó fogak együttesen, keverve vannak jelen a gyermekek szájüregében, akkor válhat szükségesség kezelni a keresztharapásos eltéréseket. (Szinte mindenféle anomália jól kezelhető ebben az életkorban.) 12 éves kor felett, vagyis a maradó fogak esetén leginkább fix készülékekkel, olykor csak sebészeti beavatkozással kezelhetőek a súlyosabb fogazati rendellenességek.

Meddig érdemes elkezdeni?

Felső korhatár nincs fogszabályozás esetén, hiszen a csontok átépülő képessége egész életen át megmarad, így a helytelenül álló fogakat minden korosztály esetén szabályos pozícióba lehet rendezni. Sok esetben a fogszabályozás az esztétikai fogászat által nyújtott más lehetőségekkel együtt alkalmazva hozza meg a megfelelő, igényes eredményt. Fogpótlások, vagy porcelán héjak készítése előtt gyakran lehet szükség fogszabályozási előkészítésre. A felnőtt fogszabályozás általában fix fogszabályozó készülékeket alkalmaz. A fix fogszabályozó készülékek hagyományosan fém elemeket tartalmaznak, de rendelhető az esztétikus porcelán fogszabályozó készülékek is.

Rögzített vagy kivehető készülékek

Gyermekkorban a fogszabályozást végző orvosnak széleskörű technikák és készülékek állnak rendelkezésére, felnőttkorban pedig gyakran a fogszabályozás és az esztétikai fogászat együttes alkalmazásával érhető el a legkedvezőbb eredmény. A fogszabályozó kezelés jelenthet valamilyen rögzített, vagy kivehető készüléket, melyet az orvos által meghatározott ideig szükséges viselni. Gyakran válhat szükségessé egyes fogak eltávolítása, esetenként pedig az állcsontműtét.

Mennyi ideig szükséges viselni a fogszabályozó készüléket?

A kezelés időtartama attól függ, hogy milyen a rendellenesség típusa, és mely életkorban kezdődik meg a kezelés. A szájüregi rendellenességek időben történő felismerése különösen fontos. A fogszabályozó kezelés alatt a fogakat rögzítő állcsontoknak teljesen át kell épülniük, ezért a kezelések általában hosszú ideig, sokszor több évig tartanak (18-24 hónap).

A kezelés időtartamát több tényező is befolyásolja:

  • Ha a rendellenességet gyermekkorban diagnosztizálják és kezelni kezdik, rövidebb idő szükséges.
  • Az alkati tényezők is számítanak, hiszen a rosszul fejlett gyermekek általában rosszabbul reagálnak a kezelésre, mint az egészségesek.
  • Kivehető készülékkel a kezelés több időt igényel (2-5 év), míg rögzített készülék esetén ez az idő kevesebb (1-2 év).

Amennyiben a fogszabályozás gyermekkorban elkezdődött, (amikor a maradó fogcsírák még a csontban helyezkednek el) a fogszabályozás célja a csontozat fejlődésének megfelelő irányba való terelése. Ez a típusú fogszabályozás sokáig tarthat, hiszen a maradó fogak eltőrése folyamatosan történik. Ha fogszabályozás felnőtt korban kezdődött el, akkor már nincs lehetőség a csontozat fejlődésének irányítására, szóval a meglevő csontozaton belüli fogmozgatásokra van lehetőség. Átlagos esetben 1-1,5 év időtartamra lehet számítani, de természetesen a kezelt rendellenesség függvényében nagy különbségek lehetségesek.

Kivehető-, fix- és funkciós fogszabályozó készülékek

A kivehető készülék a kezelés ideje alatt bármikor eltávolítható a szájból és a fogakról. A páciensek nem viselik állandóan, ezért esztétikailag nem zavaróak, mint a rögzített készülékek. Általában éjszaka, vagy többnyire délután szükséges viselni, ideális esetben legalább 12-14 órán át. Mivel nincsenek a szájban folyamatosan, a kezelési idő hosszabb. Alkalmazhatóak a felső- és alsó fogsoron is, de nem minden fogazati rendellenesség kezelésére alkalmasak. A kivehető készülékeket lányoknak 10-14, fiúknak 12-15 éves korig szoktak javasolni, később a rögzített készülék jöhet szóba.

A rögzített készülékek a legrégebben alkalmazott fogszabályozó szerkezetek. A tartó elemeket a fogakon ragasztással rögzítjük, így a kezelés ideje alatt éjjel-nappal viseli a páciens, tehát a kezelés is rövidebb időt vesz igénybe. A rögzített készülékek lehetővé tesznek olyan fogelmozdításokat is, melyeket a kivehető készülékekkel nem lehet véghezvinni. Hátrányuk azonban, hogy megnő a fogszuvasodás veszélye, mivel maga a készülék - és így a fogak is - nehezebben tarthatók tisztán. Fokozott szájhigiéné esetén ez a probléma orvosolható.

A funkciós készülékek esetén a készülék által aktivált izomerő adja a fog elmozdításához szükséges erőt. Feladata elsősorban az, hogy fokozza és megváltoztassa az izomműködést, így helyes irányba befolyásolja az állcsontok és a fogazat növekedését.

Esztétikus fogszabályozó készülékek

Ilyen lehetőség például az áttetsző műanyag, azaz a láthatatlan, kivehető fogszabályozó. Felnőttek esetén alkalmas kisfokú torlódások javítására. A másik lehetőség a nyelv felőli, rögzített fogszabályozó készülék, amely kisebb, nagyobb szabályozatlanság helyrehozására alkalmas. Mivel készülék a fogív belső oldalán kerül rögzítésre, mások számára láthatatlan.

A fogszabályozás sikerességéről

Csak akkor végezhető el teljes sikerrel a fogszabályzás, ha a beteg is partnerként viselkedik és betartja az összes szükséges tanácsot, amit az orvosa adott. A megfelelő szájhigiénia roppant fontos fogszabályozás ideje alatt, mivel ennek hiányában kialakulhat akár egy súlyos fogínygyulladás is. Ennek elkerülése érdekében rendszeresen, alaposan, lelkiismeretesen kell tisztítani a fogakat és a készüléket is a fogszabályozás ideje alatt, pontosan úgy, ahogy a szakorvos azt megmutatja.

Használjon speciális fogkefét, fogselymet, fogköz-tisztító fogkefét, melyekkel könnyebbé teheti a megfelelő szájhigiénia fenntartását. Eltávolítható fogszabályozó készüléke esetén, tisztítsa fogkefével, fogkrémmel és speciális tabletták segítségével is.

Gyönyörű mosolyra vágyik?

KÉRJEN MÁR MOST IDŐPONTOT!