Fix vagy rögzített pótlásainkkal foghiánya nyomban megszűnik, helyreáll az arc harmóniája, újra büszke lehet fogsorára.

⇒ Fogait több okból veszítheti el:

 • sérülés, trauma folytán, például egy balesetben,
 • fogszuvasodás következtében, ha a folyamat már annyira előrehaladott, hogy a fogállományt nem lehet megmenteni,
 • éfogágybetegségmiatt is, ha a gyulladás miatt a fog meglazul, kidől.

⇒ Mi a közös abban, ha hiányzik egy, vagy több foga?

Fogazata egysége megbomlik, egyes fogaknak nem lesz felső vagy alsó párjuk, ez a rágóerő egyenetlen eloszlásához, túlterheléshez vezethet. A foghiány nemcsak a rágást, de a hangképzést is megnehezíti és idősebbnek mutatja koránál.

FOGPÓTLÁSOK TÍPUSAI

Kivehető fogpótlások

részleges fogpótlások , teljes kivehető pótlások

Fix vagy rögzített fogpótlások

korona, híd, gyökércsapos fogmű, implantátum

FIX (rögzített) FOGPÓTLÁSOK

A korona az előkészített (érzéstelenítés mellett lecsiszolt) fogra kerül teljesen beborítva azt. Visszaadja a károsodott fog eredeti funkcióját és formáját, sőt, még annál is szebbé teszi, mint amilyen volt.

Anyaga lehet:

 • teljes porcelán-kerámia borítókorona
 • cirkónium-oxid borítókorona
 • teljes fém borítókorona
 • leplezett fém borítókorona fémkerámia
Híd fogpótlás

Olyan rögzített fogpótlás, ami a foghiányt határoló fogakon nyugszik. A híd a hiányt határoló pillér koronákról és hiányt fedő természetes hatású koronákból áll.

Anyaga lehet:

 • Fémkerámia
 • Fémmentes cirkónium-oxid
Gyökércsapos fogmű

A gyökércsapos fogmű olyan fogpótlás, melyet a gyökércsatornába vezetett csap segítségével rögzítünk, hogy pótolja a korona hiányzó részeit. Olyan gyökérkezelt fognál ajánljuk, ahol a korona már erősen sérült.

A csap anyaga többféle lehet:

 • fém, mely laboratóriumban készül, előzetesen levett lenyomat alapján
 • szénszállal megerősített műanyag
 • üvegszál

KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK

Teljes lemezes fogpótlás

Esztétikus kivehető protézis, melyet teljes fogatlanság esetén alkalmazunk. Pótolja a fogakat és az ínyt, valamint a foghiány következtében elsorvadt állkapocscsont hiányosságait is kiegyenlíti. Egyénre szabottan készül laboratóriumunkban. A műfogsor nem mozdul helyéről, a nyálkahártyával fedett csonton a vákuumhatás tartja meg. Speciális műanyagból, akrilátból készül, fémallergia esetén is választhatja.

Részleges lemezes fogpótlás

Akkor javasoljuk, ha még van elég megtartható foga, de fix pótlás már nem készíthető rájuk. Mivel a még meglévő fogakat használjuk a pótlás rögzítésére, így csak részben műfogsor. A pótlás rögzíthető fémkapcsok vagy műanyag kapcsok segítségével is.

A kombinált kifejezés arra utal, hogy a pótlás áll egy rögzített, fix  és egy kivehető részből. A fix rész az előkészített (lecsiszolt) fogakra ragasztott híd, mely finommechanikai rögzítő elemekkel kapcsolódik a kivehető részhez. Akkor ajánljuk, amikor Önnek még van elég foga, de híd nem készíthető rájuk, így kombinálni kell a két fogpótlási formát.

Precíz kivitel és kellemes viselet jellemzi. A teljes lemezes pótlás egy speciális formája, ahol a műfogsor 2-4 implantátum segítségével rögzül. Először a fogbeültetésre, az implantációra kerül sor, majd az implantátumokra kerül a műfogsor.

Felszabadult mosolyra vágyik?

KÉRJEN MÁRIS IDŐPONTOT!