A rettegés foka, avagy tényleg fáj a fogkőeltávolítás?

A rettegés foka, avagy tényleg fáj a fogkő eltávolítás?

Sokan azért rettegnek a parodontológustól, mert azt hallották, a fogkő eltávolítása igencsak fájdalmas eljárás.  

Ez azonban nem igaz. Az viszont igen, hogy a rendszeres ultrahangos fogkőeltávolítás segít megelőzni és kezelni a fogágybetegséget! 

A fogkő kialakulásának gyakorisága több dologtól függ. Nagyban befolyásolja a fogmosási technikánk, az esetleges dohányzás és a táplálkozási szokásaink is. Ha a szájhigiénénk elégtelen, a lepedék – miután összekeveredik a szájüregben lévő baktériumokkal, illetve a nyállal – hamar fogkővé alakul.  

A fogkő kitűnő búvóhelyet biztosít azoknak a gyulladáskeltő baktériumoknak, melyek a fogágybetegség kialakulásáért felelősek. Ez az állapot ínygyulladást, ínysorvadást, de akár fogvesztést is okozhat!  

Hogy ez ne történjen meg, rendszeresen el kell távolítani a fogak és az íny közül a fogkövet.


Alaptalan félelem tartja vissza az embereket a fogkő eltávolítástól?

Rengeteg embertől hallani, hogy – bár tisztában van azzal, hogy fogköve van, hiszen látható és kellemetlen szájszagot is okozhat – azért nem megy el parodontológushoz, mert úgy hallotta, a depurálás (fogkő eltávolítás) komoly fájdalommal jár, amit nem lehet a szokásos módon csillapítani.  

Tény és való, hogy az ultrahangos fogkő eltávolítási technológia megjelenése előtt egy ilyen beavatkozás nem volt leányálom, hiszen hegyes, kézi eszközökkel kaparták le a fogkövet.  

Hatékonynak éppen hatékony volt ez a megoldás, de sokkal tovább tartott, mint a jelenlegi, ultrahangos módszer és bizony volt, hogy fájdalmat okozott. Szerencsére a modern technika már szükségtelenné teszi a kézi eszközök teljes időtartam alatt történő használatát.  

Az ultrahangos depurátor ugyanis magas frekvenciájú, finom rezgésekkel fájdalommentesen töri szét a fogkövet anélkül, hogy az íny szövetét felsértené. Ha a fogkő az íny alá is beférkőzött, az ultrahang által összetört darabkákat gyakran kézi eszközzel kell kiszedni, de ez még mindig kevesebb kellemetlenséget okoz, mint a régi módszer.  


Mi történik az ultrahangos fogkő eltávolítás után?

A fogkő leszedése nem merül ki abban, hogy a fogakat a parodontológus megszabadítja a fogakat az elmeszesedett lepedéktől.  

A kezelést követően polírozó kefével és pasztával utókezelik az alsó és felső fogsort, ennek segítségével a fogak felszíne simább és tisztább lesz.  

Egyes esetekben fognyaki érzékenység jelentkezhet a melegre, hidegre, savanyú ízre 1-2 hétig, főleg, ha a fogkő mélyebbre hatolt a fognyak és a fogíny közé. Ilyenkor a fogkő eltávolítás után a fognyak szabadabbá válik, mivel az ínynek idő kell ahhoz, hogy visszatapadjon.  

Ez azonban teljesen természetes jelenség és speciális fogkrém használatával hamar megszüntethető.


Csak az első fogkő eltávolításhoz kell mély levegő

A rendszeres fogkő eltávolítás segít elkerülni a fogínygyulladás és a fogágybetegség kialakulását és, ha félévente megismétlik, sokkal kevésbé lesz kellemetlen, mint esetleg az első alkalommal, hiszen kisebb mennyiség alakul ki.  

Érdemes tehát minél hamarabb időpontot foglalni és elvégeztetni a parodontológussal a kezelést.  

Keresés

+