Hatékony az elektromos fogkefe a fogágybetegségek ellen?

Hatékony az elektromos fogkefe a fogágybetegségek ellen?

A fogágybetegségek egyik okozója a rossz fogmosási technika.  

Mivel egyre nagyobb teret hódítanak a fogápolás terén az elektromos fogkefék, érdemes összehasonlítani tisztítási technikájukat a hagyományos fogkefékével. 

A fogmosás a mindennapjaink szerves része, hiszen minimum reggel és este meg kell tisztítanunk a szájüreget és a fogakat az egészségünk érdekében. Nem mindegy azonban, hogy milyen hatékonysággal tesszük ezt.


A manuális fogkefe nem véd meg teljesen a fogágybetegségtől

Régen fadarabokat rágcsáltak a tisztább fogakra vágyó ősemberek, de aztán – időszámításunk előtt 3500 körül Mezopotámiában – elkészültek az első fogkefék. A modern kori manuális fogkefék külsőre nem sokban különböznek a kezdetleges daraboktól.  

A helyes fogmosási technika alkalmazása nélkül azonban akár kárt is okozhatnak fogainkban, ínyünkben.  

Ha túl erősen dörzsöljük a fogkefével a tisztítandó felületet, a fogzománc is bánhatja, illetve felsérthetjük a sörtékkel az érzékeny fogínyt, ami így vérezni kezd, begyulladhat.  

Ha pedig nem a megfelelő irányban mozgatjuk a fogkefét, a lepedéket nem távolítjuk el rendesen. Sőt, akár a fog és az íny közé is bedolgozhatjuk, aminek az eredménye fogkő és fogágybetegség is lehet.


Alaposan meg kell válogatni, mivel mosunk fogat

Többféle erősségű fogkefe – puha, közepes és erős sörtével ellátott – közül választhatunk, bár a fogorvosok és parodontológusok ez utóbbi használatát nem ajánlják, épp a sérülések elkerülése végett. A fogkefét háromhavonta cserélni kell, hiszen ennyi idő alatt elhasználódnak a sörtéi és használata már nem lesz higiénikus. 


Az elektromos fogkefék jobban harcolnak a fogágybetegségek ellen is

A legmodernebb technológiával felszerelt elektromos fogkefék – amennyiben mozgásuk 3D, tehát rezgő-forgó és pulzáló mozgást is végez a megfelelő mennyiségben – hatékonysága jobb, mint a manuális változatoké. Ezzel a technikával ugyanis jóval több lepedéket lehet eltávolítani, mint a régi módon és a speciális mozgás biztosítja, hogy a fog és az íny között ne rekedhessen meg szennyeződés.  

Attól sem kell tartani, hogy túl erősen nyomjuk a fogakhoz vagy az ínyhez, mivel a jobb elektromos fogkefékben nyomásérzékelő van, ami fény- és hangjelzéssel is figyelmeztet, hogy valamit rosszul csinálunk.  

Ezen kívül az időzítő is nagy segítségünkre lehet, ha nem tudjuk magunktól betartani a kétperces szabályt. Ennyi idő kell ahhoz, hogy mindkét fogívet mindkét irányból meg tudjuk tisztítani.


Kíméletesen tisztulnak a fogak

A fogmosás erősségét is be tudjuk állítani egy több programmal ellátott elektromos fogkefén, így az érzékeny fogak is biztonságban vannak.  

De akár a fehérítő fogkrémek hatását is lehet fokozni a megfelelő program segítségével.  

Az elektromos fogkefékhez – igény szerint – különféle fejeket lehet választani és ezeket ugyanúgy háromhavonta ajánlott cserélni, mint a normál fogkefét.  

Egyes fogkefe fejek sörtéi olyan színezőanyaggal vannak kezelve, amelyek épp három hónap alatt világosodna ki, így figyelmeztetve arra, hogy eljött a csere ideje.

Keresés

+