Fogínyvérzés 5 oka – közülük csak egy a fogágybetegség

Fogínyvérzés 5 oka – közülük csak egy a fogágybetegség

Megesik, hogy néha, egy-egy fogmosás alkalmával vérzik a fogíny, de a rendszeres vérzés sem ritka. Mégis, a fogágybetegség kialakulása csak egy a többféle ok közül, ami ezt az elváltozást okozhatja.

A fogínyvérzés ijesztő dolog, hiszen a friss, piros vér látványa a mosdóban mindenki számára azt jelenti, valami baj van a szájüregében, a fogaival. Vegyük hát számba, mi okozhatja ezt a jelenséget.


#1 Van, hogy a szervezetünk tehet a fogínyvérzésről 

Egyes betegségek – például a diabétesz, véralvadási zavarok, néhány vese-, máj- és szívprobléma egyik tünete lehet a fogínyvérzés. De hormonális változások – például a várandósság vagy menzesz, illetve a menopauza kezdete , valamint a C- és K- vitamin hiánya is okozhatnak ilyen problémát.


#2 Gyógyszerek miatt is kialakulhat a fogíny vérzése 

Ha gyógyszeres terápiát kell tartanunk, például antibiotikumot, véralvadásgátlót, vagy egyes fájdalomcsillapítót kell szednünk orvosi javaslatra, érdemes elolvasni a betegtájékoztatót – igazából minden esetben el kéne.  

Több gyógyszer mellékhatása lehet ugyanis a fogínyvérzés, de akár a daganatos megbetegedések kezelése is előhozhatja ezt a problémát. Sőt, akár a fogfehérítéshez használt anyagok is kiválthatják ezt a hatást!


#3 Az étkezések is fogínyvérzést okozhatnak 

A túl kemény falatok – mint a kenyérhéja, vagy a mindenféle magvak – könnyedén felsértik a fogínyt.  

Nem is szólva az esti filmnézés kötelező kiegészítőjéről, a pattogatott kukoricáról, amelynek hártyás része könnyedén beragad a fog és az íny közé, gyorsan gyulladást okozva.  

A túl forró levesek és egyéb ételek miatt is vérezni kezdhet a fogíny, hiszen a magas hőmérséklet irritálja a szövetet.  

A túl savas ételek és italok is kikezdik a fogínyt, ezért ezek fogyasztása után érdemes vízzel átöblíteni a szájüreget.

öbb gyógyszer mellékhatása lehet ugyanis a fogínyvérzés, de akár a daganatos megbetegedések kezelése is előhozhatja ezt a problémát. Sőt, akár a fogfehérítéshez használt anyagok is kiválthatják ezt a hatást!


#4 Néha maga a rossz technikájú fogtisztítás az oka a fogínyvérzésnek 

Gyakori hiba, hogy túl erősen dörzsöljük a fogínyt a fogkefével. Az elektromos változatokban ezért van nyomásérzékelő szenzor, hogy jelezze, ha túl erősen érintkeznek a sörték a fogakkal, ínyszövettel.  

Szintén fogínyvérzést okozhat, ha a fogselyemmel nem bánunk elég óvatosan és felsérti az érzékeny területet, de akár a – sokak szerint meglehetősen taszító – fogpiszkálóval is megsebezhetjük az ínyünket.


#5 A rendszeres fogínyvérzés a fogágybetegség legbiztosabb jele

Függetlenül attól, hogy mi okozza a fogínyvérzést, hosszútávon a végeredmény fogágybetegség, parodontózis lesz. A fellépő gyulladás miatt ugyanis a fogíny meglazulhat a fogak mellett, ez pedig szabad utat biztosít a baktériumoknak, hogy az íny mélyébe hatoljanak.  

Ha a fogínyvérzés rendszeresen jelentkezik, mindenképpen parodontológushoz kell fordulni, aki ellenőrzi, hogy nincs-e lerakódott fogkő, vagy olyan, elfertőződött sérülések, amelyek nem engedik gyógyulni a szöveteket.  

A vizsgálatot követően a parodontológus elvégzi a szükséges beavatkozásokat – fogkő eltávolítás, az íny kitisztítása stb. – és akár gyógyszeres terápiát is előír, hogy a fogíny gyorsan visszanyerje egészségét.

Keresés

+