Így kerülhető el a parodontózis: Az alapos fogmosás nem elég, a technika is fontos!

Így kerülhető el a parodontózis: Az alapos fogmosás nem elég, a technika is fontos!

A helytelen fogmosási technika akár fogromlást és fogágybetegséget is előidézhet.

Amikor gyerekek voltunk, mindenkinek megmutatták egy hatalmas, gipszből készült fogsoron, hogy kell alaposan és helyesen fogat mosni.

Ezt akkor a többség nagyjából meg is jegyezte. De, ahogy az évek múltak, ez a tudás is megkopott, és lerövidültek a mozdulatok.

A rossz fogmosási technikának pedig sok hátulütője lehet, pedig a megfelelő szájhigiéniával elkerülhető a fogágybetegség. Általában ezeket a hibákat követjük el.

Hiba 1#: Túl erősen dörzsöljük a fogakat

A fogaink és az íny között megtapadó lepedék nem olyan, mint a tepsire égett maradék, nem kell nagy erővel sikálni.

A megfelelő technikával anélkül is eltávolíthatjuk, hogy az erőteljes dörzsöléssel koptatnánk a fognyakat és felsértenénk az ínyt.

Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy tiszták lettek-e a fogaink, drogériákban lehet kapni lepedékfestő tablettát vagy folyadékot, melyeket a fogmosás után alkalmazva megláthatjuk, maradt-e valahol lerakódás.

Hiba 2#: Rossz fogkefét használunk

Sokan úgy gondolják, hogy minél erősebb a sörtéje a fogkefének, annál jobban tisztít.

Ez azonban nem igaz, viszont, ha a durva kefével megsértjük a fogínyt, az lehetőséget biztosít a kórokozók bejutásának az ínybe és a véráramba, így gyulladást okozhat.

Hogy elektromos vagy hagyományos fogkefét használunk-e, az egyéni ízlés kérdése, de mindenképpen olyan fejet válasszunk, amely gyengébb, puhább sörtékből áll.

Hiba 3#: Rossz technikával mosunk fogat

A fogmosásnak speciális „menetrendje” van, egyik mozdulatsor a másikra épül. Ezzel a módszerrel mindenhonnan eltávolíthatjuk a lepedéket anélkül, hogy bárhol is kimaradna a tisztítás.

Az oda-vissza irányuló, vízszintesen sikáló mozdulatok inkább kárt okoznak. A helyes módszer során a fogkefét félig az ínyre és félig a fogra helyezzük, kb. 45 fokos szögben, majd minimum 15-ször végzett, körkörös mozgatással megtisztítjuk a sörtékkel a felületet.

Ezután lehet továbblépni a következő 2-3 fogra és így a többire, megismételve a mozdulatsort. Ezzel az íny felől „kisöpörjük” a baktériumokat is tartalmazó lepedéket, ahelyett, hogy a rossz technikával épp a fognyak és az íny közé masszíroznánk be.

A rágófelszín tisztítása már jóval egyszerűbb. Az elektromos fogkefe használata talán praktikusabb a hagyományosnál, hiszen a körkörös mozgást a fogkefe feje végzi, ráadásul sokkal nagyobb pulzálással, mint a régi módszerrel.

Ebben az esetben is foganként haladjunk, pár másodpercet adva a szerkezetnek.

Hiba 4#: Nem használunk fogköz tisztítót

Legyen szó fogselyemről vagy fogköz tisztítóról, ezek használata több, mint ajánlott. Segítségükkel ugyanis onnan is el lehet távolítani a lepedéket, ahová a fogkefe sörtéi nem, vagy csak alig jutnak be.

Ezek a fogközök, melyek nem mindenkinél egyforma méretűek, így némi időbe telhet, hogy megtaláljuk a tökéletes fogköz tisztítókat, de megéri a fáradozást.

Használatukkal esélyt sem adunk a fogágybetegség kialakulásának.

Hiba 5#: Nem mosunk elég gyakran és sokáig fogat

Naponta minimum kétszer, reggel és este kell fogat mosni, minimum két percen át, de ajánlott délben is.

Sokak épp, hogy betartják ezt az időmennyiséget, pedig akár 3-4 percig is nyugodtan moshatjuk fogainkat, ha az alapos és helyes technikával végzett fogtisztításhoz ennyi időre van szükségünk.

Keresés

+